Σοβιετικός κινηματογράφος:

Αφιέρωμα - Συνέδριο Τέχνη & Ιδεολογία

Παράλληλη Εκδήλωση

Προβολή ταινιών στον κινηματογράφο Αλκυονίδα

Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2017

Σεργκέι Άιζενσταϊν: ΟΚΤΩΒΡΗΣ (1928) – 95΄
Βσεβολόντ Πουντόβκιν: ΜΑΝΑ (1926) - 89΄

Τις ταινίες θα προλογίσει η Μαρία Παραδείση, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου

Είσοδος Ελεύθερη

ΟΚΤΩΒΡΗΣ (1928)
Σεργκέι Άιζενσταϊν
Διάρκεια:  95΄
Πρωτότυπος τίτλος: Oktyabr
Περίληψη: Η ταινία σε μορφή ντοκυμαντέρ πραγματεύεται το χρονικό της Οκτωβριανής Επανάστασης μεταφέροντάς μας στο Φεβρουάριο του 1917 στην Αγία Πετρούπολη με τις διαδηλώσεις που προκάλεσαν την κάθοδο του τσάρου Νικόλαου Β' και την εγκαθίδρυση της προσωρινής κυβέρνησης από τον πρίγκιπα Λβοφ. Η κατάσταση στη Ρωσία δεν άλλαξε και ο ηγέτης των Μπολσεβίκων Βλαντιμίρ Λένιν επέστρεψε στη Ρωσία καταδικάζοντας την καπιταλιστική κυβέρνηση κηρύττοντας τη νίκη της κοινωνικής επανάστασης. Η δύναμη των Μπολσεβίκων αυξανόταν μέρα με τη μέρα με τη βοήθεια του Λέοντος Τρότσκι, του σπουδαιότερου μετά το Λένιν αρχηγού και οικοδόμου της σοσιαλιστικής επανάστασης. Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς ανέλαβε πρωθυπουργός ο Αλέξανδρος Κέρενσκι του οποίου η πολιτική επίσης απέτυχε, με αποτέλεσμα να επωφεληθεί ο στρατιωτικός διοικητής της Πετρούπολης Κορνίλοφ και να προσπαθήσει να επιβάλει δικτατορία. Ο Λένιν και πολλοί από τους Μπολσεβίκους ήταν καταζητούμενοι και αναγκάστηκαν να κρυφτούν. Το πραξικόπημα κατεπνίγη λόγω της συμβολής των οπλισμένων εργατικών μαζών. Τον Οκτώβριο του 1917 ο Λένιν έφτασε κρυφά στην Αγία Πετρούπολη για να αναλάβει τη διεύθυνση της ένοπλης εξέγερσης. Και την 24η Οκτωβρίου ξέσπασε η μεγάλη επανάσταση η οποία επρόκειτο να αλλάξει την ιστορία της ανθρωπότητας.
ΜΑΝΑ (1926)
Βσεβολόντ Πουντόβκιν
Διάρκεια:  89΄
Πρωτότυπος τίτλος: Mat
Η ιστορία λαμβάνει χώρα στις αρχές του 20ου αιώνα στη Ρωσία, και καθρεφτίζει τις εντάσεις μεταξύ του κράτους και των επαναστατών. Ο χαρακτήρας της μάνας γίνεται το ανυποψίαστο εργαλείο για τη σύλληψη του επαναστάτη γιού της και με αυτό τον τρόπο, γίνεται μέλος του εργατικού κινήματος, έχοντας ως στόχο την απόδραση του.